Middag i USA: En kort Introduktion til hvordan man spiser i USA

ESTA på dansk

Vidste du, at det er uhøfligt at placere en gaffel i munden, når du spiser i Thailand?

Samtidig er håndtering af mad med venstre hånd en fornærmelse mod din vært i Mellemøsten.

Hvad med USA? Hvis du får klar til at rejse der, kan du være nysgerrig omkring hvordan man spiser korrekt i USA.

Hvad er acceptabelt (og ikke acceptabel), når det kommer til bordskik i USA? I dette indlæg vil vi diskutere hvad man skal gøre ved spisebordet i USA.

Amerikansk bordskik: Det skal man gøre

Lad os nævne et par kulturelle ting man skal huske ved spisebordet i USA.

Husk dine manerer

Meget af bordskikken i USA svarer til dem i Europa. Undgå at bøvse, slurpe og tale med munden fuld, da disse anses som værende uhøfligt.

Hav din serviet i skødet under måltidet. Det er også acceptabelt at holde din venstre hånd i skødet, når den ikke er i brug.

Vent med at spise indtil alle er serveret

Om du er på en restaurant eller et privat middagsselskab, skal du ikke begynde at spise, før alle ved bordet har fået deres mad.

En undtagelse fra dette er, hvis din vært insisterer på at du begynder, så din mad ikke bliver kold. Hvis du er i tvivl, så gør hvad værten siger eller gør det samme som dem omkring dig.

Husk at give et tip

En af de største kulturelle chok for mange udenlandske besøgende, er at give tips i USA.

Elsk det eller had det. Det er en stor del af amerikansk kultur. Mange tjenere og bartendere tjener så lidt som $2,13 per time, så de er afhængige af deres kunders tips.

I en restaurant skal man tippe mellem 15% -20% af den samlede pris af regningen, og man kan tippe så meget som 25% for ekstraordinær service. Det er ikke nødvendigt at tippe i quick-service restauranter eller caféer, selv om aldrig skader at smide lidt penge i tipkruset.

Amerikansk bordskik: Det skal du ikke gøre

Nu hvor du ved, hvad man skal gøre, så lad os kort skitsere, hvad man ikke skal gøre.

Du skal ikke blive overrasket af en bøn eller en skål

Mange amerikanske husholdninger vil sige en bøn eller en velsignelse før et måltid. Ved en formel middag eller begivenhed, såsom et bryllup, kan der være en række taler og skåle.

Hvis dem omkring du står, hæve et glas, eller bøje hovedet, er det bedst at følge trop.

Du skal ikke krydre din mad, før du har smagt på det

Det er helt fint at række ud efter salt- og peberkværnet – efter du har smagt din mad.

At krydre din mad før du spiser det, er en fornærmelse mod kokken. Bed om ekstra krydderier eller sauce – når du har prøvesmagt det – er helt acceptabelt.

Tænk ikke før meget over køkkenudstyr

Efter man skåret maden ud vil de fleste amerikanere skifter deres gaffel til deres højre hånd og spise på den måde. Hvor end du kommer fra, kan det være normen at holde din gaffel i venstre hånd.

Uanset hvad du er mest komfortabel med, skal du ikke bekymre dig om det. Sandsynligvis er der ingen der lægger mærke til det, hvis du vælger at spise med venstre hånd.

Afsluttende tanker om middag i USA

Som helhed er amerikanerne ret afslappede, når det kommer til hvordan man spiser.

Alligevel er der nogle subtile forskelle mellem amerikansk og europæisk bordskik. Hav ovenstående tips i tankerne, når du spiser middag i USA, og du vil ikke have noget at bekymre dig om.

Før du tager til USA skal du sørge for at have alle de dokumenter, som du har brug for. Klik her for at lære mere om ESTA og ansøgningsprocessen.

 

 

Lær om ESTA ansøgningen  |  Lær om hvordan du kontrollerer din ESTA  |  Lær om opdatering af din ESTA status  |  Lær om VWP

Det anbefales at ansøge om ESTA 72 timer før afrejse

Alle pasindehavere fra Visa Waiver-lande skal ansøge om deres ESTA online