Hvilke ting bør jeg aldrig gøre, når jeg rejser til USA?

ESTA på dansk

For de fleste turister, især danskere, virker de fleste amerikanske skikke mærkelige. Som en anden kultur har USA et sæt uskrevne regler, der kan bringe dig i alvorlige problemer, hvis du bare glemmer dem. Lad os se nærmere på dem.

Krænk ikke det personlige rum

Amerikanere bryder sig generelt ikke om at kramme fremmede eller mennesker, de ikke er bekendt med. Selvom håndtryk og hilsener er acceptable, skal du ikke kramme eller kysse folk, hvis det er første gang, du møder dem. Du kan genkende, at du træder ind i en anden persons rum, hvis de tager et skridt tilbage. Undgå konfrontationer som at se ind i andres telefoner eller bære mørke briller. Vær forsigtig, hvordan du holder dine lemmer i overfyldte tog eller busser.

Diskuter ikke politik eller religion med mennesker, du lige har mødt

Bliv ikke fanget i politisk, racemæssigt eller religiøst ladede diskussioner, især med fremmede eller folk, du ikke kender godt. Selvom det er OK at have disse samtaler med venner og familie, kan du, hvis du tager en stærk holdning til nogen af disse hot-button-problemer, blive opfattet som nogen, der forsøger at tvinge deres mere sofistikerede meninger over på andre. Nyd samtalen, som den er.

Lad være med at stirre

Det er OK at se folk, men at stirre på nogen, i særdeleshed, vil højst sandsynligt støde dem. Dette ses som uhyggeligt, især hvis du stirrer på kvinder i metroen, i parken eller på en bar. Hvis du er interesseret i personen, så gå til vedkommende og prøv at udløse en venlig samtale. Men sørg for at forstå, om de er interesserede eller ej. Husk, at det er en anden kultur, så de kan bruge forskellige tegn til at kommunikere, at de ikke er interesserede i at kende dig.

Sammenlign ikke dit land med Amerika

Amerikanerne mener, at deres land er det bedste og mest avancerede på alle områder, selvom de måske ikke siger eller antyder det. Lærere, der klager over, at USA ligger på 27. pladsen for matematik, vil stadig være utilfredse, hvis du synes at være enig i deres vantro omkring den fælles kerne. Amerikanerne er særligt følsomme over for dette. Hold dine meninger for dig selv. Og lad være med at sammenligne Danmark med Amerika. Folk kan begynde at tro, at du forsøger at kritisere dem, hvilket opfattes som uhøfligt.

Brug ikke sort humor

Tør humor og sort humor accepteres generelt ikke af amerikanere i de fleste situationer. Dine amerikanske venner forstår måske og begynder at værdsætte europæiske vittigheder, hvis de indser, at det bare er den måde, vi laver sjov på. Men at spøge med terrorisme, racer, etniciteter, religioner og politik er et nej-nej i Amerika.

Forsøg ikke at forklare fodbold

Som europæere ved vi, hvad fodbold er. I Amerika kaldes den samme sport fodbold – og prøv aldrig at forklare eller overbevise dem om, at fodbold er amerikansk fodbold overlegen. De er bare ikke så interesserede i emnet. Og de vil sandsynligvis se på dig med foragt. Bare accepter, at amerikansk fodbold er den mest berømte sport i landet, at Super Bowl er en ting, og at fodbold bare er endnu en sport for dem.

Vær ikke bekendt med andres børn

Bliv ikke for fortrolig med børn, du ikke kender. Lad være med at stirre eller tale med børn, hvis barnet ikke har interageret med dig først. Og hvis de gjorde det, så spørg altid, hvor er deres forældre. Opfør pænt og sørg for, at deres forældre er der. Forældre i Amerika kan være meget paranoide over pædofile og kidnappere.

Se ikke bort fra drikkepenge

Drikkepenge er en stor ting i Amerika, da de fleste servere er underbetalte eller ikke tjener mindsteløn. 15 % til 20 % af den endelige kontrol er standardpraksis for drikkepenge. Du kan overtip, hvis servicen var utrolig, men forstå, at hvis du for eksempel giver undertip, hvis du giver 7% til 10%, sender du en besked til restauranten om, at din server og den overordnede kvalitet af servicen var underordnet.

Ryg ikke offentligt

Rygning i Amerika betragtes som en fejl. Rygning er forbudt i de fleste private rum og endda i det offentlige i nogle områder. Selv når det ikke er forbudt, vil rygning offentligt blive betragtet som uhøfligt, især hvis du er i et område, hvor folk kan indånde røgen fra din cigaret. Du vil få en masse foragt og blikke.

Glem ikke høflighed

Vær høflig over for fremmede: At sige “tak” til buschauffører og andre servere er almindeligt og er en vane, vi mangler i Europa. Alle opfører sig så høfligt, som de kan, især i det sydlige USA og i Midtvesten. Vær respektfuld over for andre, og især over for politibetjente. Følg regler og procedurer. Forlad heller ikke din bil, hvis du bliver holdt over til en kontrol, medmindre politiet anmoder om det: politibetjente i Amerika er altid opmærksomme sammenlignet med politiet i de nordiske lande, så de vil sandsynligvis råbe og måske endda trække deres våben, hvis du får ud af din bil uden at de beder dig om det.

Lad være med at drikke og køre

Seriøst: Tænk ikke engang over det. De fleste mennesker bliver fængslet, og selvom du er turist og drak bare en lille smule over grænsen, vil politiet ikke tolerere det. Det er en situation, du simpelthen ikke vil befinde dig i.

 

Lær om ESTA USA ansøgningen  |  Lær om hvordan du kontrollerer din ESTA  |  Lær om ESTA på dansk |  Lær om Visa Waiver Lande

Det anbefales at ansøge om ESTA 72 timer før afrejse

Alle pasindehavere fra Visa Waiver-lande skal ansøge om deres ESTA online